Wat is er mis met Nederlands?

Ineens was daar die advertentie in de krant: in het Engels wordt er reclame gemaakt voor een haverdrankje. Ik was helemaal verontwaardigd: waarom in het Engels, wat is er mis met Nederlands? Als je het Engels niet beheerst, mag je dan dit drankje niet kopen? Ik liet het aan een leeftijdsgenoot zien en die was het helemaal met me eens. Maar de millennials in mijn omgeving bleken er anders over te denken: “Natuurlijk is het in het Engels, voor de doelgroep is Engels geen enkel probleem.” Was er toch weer sprake van een generatiekloofje…..
Het zat me toch niet lekker en ik besloot de website van het haverdrankje op te zoeken. Zou die dan ook helemaal in het Engels zijn? Die website bleek heel bijzonder te zijn. Je komt op de Engelse versie binnen, maar je kunt een land selecteren, waaronder ‘Netherlands’. Daar vind je een wonderlijke mix van Engels en Nederlands. De verschillende producten worden in het Nederlands toegelicht, de overige informatie is in het Engels. Zou dit een bewuste marketingstrategie zijn of zijn ze nog op zoek naar een goede vertaler?

Troonrede

Een van de leuke dingen van zzp’er zijn, vind ik dat ik met allerlei verschillende vakgebieden in aanraking kom. In de tijd dat ik nog in vaste dienst werkte, ging het meestal over ‘groen’ in de breedste zin van het woord. Ook dat was leuk, want groen heeft altijd mijn interesse gehad. Maar er is meer op de wereld!

Zo schrijf ik nu al geruime tijd artikelen voor de nieuwsbrief en website dental INFO met informatie voor mondzorgprofessionals, zoals tandartsen en mondhygiënisten. Behalve bij mijn tweejaarlijkse bezoekjes aan de tandarts kwam ik nooit in aanraking met de tandartsenwereld. Gelukkig heb ik een goed gebit en waren de bezoekjes altijd erg gezellig. Tussendoor dacht ik er dan ook niet over na.

Inmiddels weet ik al heel veel over wat er speelt in de mondzorgwereld. Het tandartsentekort in bepaalde regio’s, schaalvergroting en de discussie over taakherschikking tussen tandartsen en mondhygiënisten zijn nog maar een paar onderwerpen die regelmatig terugkeren in de artikelen die ik schrijf. Ondertussen scan ik ook al de kranten op mondzorgnieuws en bij het woord ‘tandarts’ op de radio spits ik mijn oren.

Vorige week werd mij gevraagd of ik een artikel wilde schrijven over de Troonrede in relatie tot mondzorg. Leuk om op die manier de Troonrede te beluisteren! De conclusie was eigenlijk dat er weinig over zorg in het algemeen werd gezegd en dat er over mondzorg niets in de Miljoenennota staat. Toch goed om te weten voor de vakwereld!

Artikel dental INFO

Parkenwijzer over Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem

Wat woon ik toch in een mooie omgeving! Zelf woon ik op 100 m van het bos, maar ook Arnhem een stukje verderop is erg groen met vele monumentale parken. Het is heel leuk als je daar als werk ook iets mee kan doen.
Voor Molenplaats Sonsbeek, dat in Park Sonsbeek ligt, mocht ik meewerken aan een boekje over de parken Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem. Als uitgangspunt voor het boekje hebben we de vele verhalen van parkwachter Jeroen Glissenaar genomen. Collega-tekstschrijver Loes Meeuwissen en ik zijn met hem door de parken gelopen en hebben zijn anekdotes en wetenswaardigheden opgetekend. Overal weet hij wel iets leuks te vertellen over ‘de’ baron, bijzondere bomen of het beheer. Daarnaast hebben nog vele anderen bijdragen geleverd aan de inhoud en foto’s beschikbaar gesteld. Resultaat: een leuk en informatief boekje voor de bezoekers van de parken. Het is verkrijgbaar bij Molenplaats Sonsbeek.

Aprilletje

Brrr, wat is het koud. Na de zomerse taferelen van de afgelopen week is het ineens afzien. Deze temperaturen schijnen normaal te zijn voor deze tijd van het jaar, maar zo voelt het niet. Gelukkig is die witte hoed ons nog bespaard gebleven. Wat ik me afvraag is waarom april de enige maand is die een verkleinwoord heeft. Behalve ‘Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed’ en wat varianten daarop bestaat ook ‘Op aprilletje zes verloor Alva zijn fles’. Dit als vervolg op ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’. Tijdens de tachtigjarige oorlog verloor de hertog van Alva op 1 april 1572 Den Briel (bril) en op 6 april Vlissingen (fles).

De andere maanden moeten het zonder verkleinwoord doen. Nooit heeft iemand het over januarietje, junietje of novembertje. Geen ‘In meitje leggen alle vogels een eitje’ of ‘Maartje roert zijn staartje’. Jammer, zou best leuk zijn!

Geen witte hoed dus dit jaar. Aprilletje zoet, doet het best goed!

 

Puntjes op de e

Ik weet dat er ergere dingen op de wereld zijn, maar ik kan er niet zo goed tegen. Elke keer als ik er langs fiets begint het te kriebelen en bedenk ik mij dat ik toch een keer de auto moet pakken en een keukentrap, een blik witte verf, een kwast en een cirkelsjabloon moet meenemen. Gewoon om de omgeving een beetje beter te maken.

Maar in de praktijk komt dat er natuurlijk niet van. Daarom dit verzoek: lieve mensen van de gemeente Renkum, willen jullie alsjeblieft een keer de puntjes op de ‘e’ zetten?

tekstbureau

Yint is geboren

De eerste stappen zijn gezet: ik ga mijn eigen bedrijf beginnen! Ik heb verzonnen wat ik ga doen, ben naar een startersbijeenkomst van de Kamer van Koophandel geweest en heb al een paar opdrachten gekregen. Mijn bedrijf krijgt langzaam vorm. Maar hoe moet ik het noemen?

De mooiste namen zijn langsgekomen. Helaas waren mijn collega-tekstschrijvers even creatief: de meeste namen zijn al in gebruik. Uiteindelijk de knoop doorgehakt, iedereen bedankt voor het meedenken, maar het wordt een stukje van mijn naam: Yint!