Brrr, wat is het koud. Na de zomerse taferelen van de afgelopen week is het ineens afzien. Deze temperaturen schijnen normaal te zijn voor deze tijd van het jaar, maar zo voelt het niet. Gelukkig is die witte hoed ons nog bespaard gebleven. Wat ik me afvraag is waarom april de enige maand is die een verkleinwoord heeft. Behalve ‘Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed’ en wat varianten daarop bestaat ook ‘Op aprilletje zes verloor Alva zijn fles’. Dit als vervolg op ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’. Tijdens de tachtigjarige oorlog verloor de hertog van Alva op 1 april 1572 Den Briel (bril) en op 6 april Vlissingen (fles).

De andere maanden moeten het zonder verkleinwoord doen. Nooit heeft iemand het over januarietje, junietje of novembertje. Geen ‘In meitje leggen alle vogels een eitje’ of ‘Maartje roert zijn staartje’. Jammer, zou best leuk zijn!

Geen witte hoed dus dit jaar. Aprilletje zoet, doet het best goed!

 

Aprilletje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *